ANS Blog - A Nap Szenzációja!

ans a nap szenzacioja


  A Nap Szenzációja - ANS Blog

Kötelező lakásbiztosítás - Csak egy jó választás kell!


A kormány tervezet szinten foglalkozik a kötelező lakásbiztosítás bevezetésének gondolatával. Ennek legfőbb oka az, hogy jóval mérsékeltebbe lehessen egy esetleges katasztrófa esetén a felmerülő költség. A tervezetről a kormány és a biztosítók részéről folynak az egyeztetések. A kötelező lakásbiztosítás elsősorban az elemi károktól veszélyeztetett területeken lenne igen hasznos, elsősorban az ingatlantulajdonosoknak.


A több mint egy millió nem-, vagy jócskán alul biztosított lakóingatlanok nagy része éppen azon a területen helyezkedik el, amely terület az árvízveszélynek legjobban ki van téve. Általában bizonyos anyagi védelmet, fedezetet biztosítana a kötelező lakásbiztosítás a kivédhetetlen elemi csapások ellen, melyek az ügyféltől függetlenül, önhibáján kívül következnek be. A tervezet a beépített lakóingatlanokra vonatkozóan tenné kötelezővé a lakásbiztosítást.Igaz, hogy egy ilyen intézkedés több millió lakástulajdonos rezsiköltségét növelné meg most, az amúgy is nehéz helyzetben, e mellett persze a kártérítési összegek is jócskán megemelkednének.

A Magyar Biztosítók Országos Szövetsége adatai alapján cca. 4,3 millió magyar lakóingatlan közül mindössze. 3,1 millió van biztosítva. Az árvizek és viharok miatt keletkezett lakossági és kisvállalkozói kárból több milliárd forintot nem fizethettek ki a biztosítók, mert az ingatlan vagy fedezetlen volt, vagy alul biztosított. Ez a szám igen szórtan oszlik meg Magyarország földrajzi részeit tekintve, Csongrád- és Hajdú-Bihar megyében például 40 százalék feletti az arány, míg Veszprém megyében csak 7 százaléknyi ez az érték, ezen belül is a nagyvárosokban jóval magasabb arányban biztosítottak a lakóingatlanok.

A kötelező lakásbiztosítás árát – amennyiben a rendelkezés életbe lép – természetesen előre nem lehet kiszámítani, de azt tudjuk, hogy hozzávetőlegesen ma egy lakásbiztosítás díja havi 2500 forint körül mozog. Egy ilyen átlagos biztosítás fedezetet nyújt az ingatlan és az ingóságok biztosítása mellett katasztrófa okozta károkra, üvegtörésre, valamint tartalmazza a baleset biztosítási, illetve felelősségbiztosítási fedezetet Természetesen a biztosítók a tarifák kalkulálásakor sok tényezőt figyelembe vesznek, mint például az ingatlan milyen építőanyagból készült, mikor épült, számít az elhelyezkedés, a lakás mérete, az emeletek száma.

Ezekből az adatokból hozzávetőlegesen kiszámítható, hogy egy káresemény bekövetkeztekor mekkora kárösszeggel lehet számolni. Amennyiben a kormánynak sikerül kidolgoznia egy elfogadható konstrukciót, a ma még biztosítás nélküli otthonokra alapozva egy évre vetítve a biztosítók milliárdos nagyságrendű bevétellel számolhatnának, még abban az esetben is, ha az esetleges kötelező lakásbiztosítás díja a jelenlegi átlag 2500 forintot nem is éri el.


Legújabb híreink

Keresés